Loan Kereta anda DI REJECT sebab CCRIS?

fb
CCRIS


Salam dan Selamat Sejahtera


APA ITU CCRIS?

Secara ringkasnya CCRIS merupakan credit report. CCRIS digunakan oleh bank dan institusi kewangan untuk menilai status atau kedudukan kewangan seseorang sebelum memberi sesebuah pinjaman. Sekarang ni banyak orang di reject loan nya disebabkan oleh CCRIS dan mereka sering bertanya apakah jalan keluar dari masalah CCRIS?


CCRIS REPORT

Berikut merupakan contoh CCRIS. Rujuk gambar bertanda A, B ,C, D, E, F. Terdapat beberapa maklumat yang penting dianlisis oleh pihak bank:



  1. OUTSTANDING BALANCE (D & E)
    • Loan kereta, loan rumah, overdraft, credit card etc
    • Jumlah keseluruhan dan baki untuk setiap loan
    • Jumlah keseluruhan pinjaman yang ada
    • Part ini digunakan untuk calculate jumlah commitment anda setiap bulan
  2. SPECIAL ATTENTION ACCOUNT (B)
    • Loan yang tidak berbayar
    • Banyak orang credit card sangkut kat sini
    • Ada special attention account, bank akan stop process kecuali ada settlement letter dan bergantung kepada keputusan manager.
    • Jalan keluarnya yang ada ialah settlekan loan tersebut dan minta surat settlement dari bank.
  3. PREVIOUS INQUIRY (C)
    • menunjukkan loan yang pernah di apply sebelum ini.
    • include status loan sama ada pending, approve atau reject.
    • banyak sangat previous inquiry akan mencacatkan credit report anda. Sebabnya bank akan fikir "customer ni bank lain pon tak bagi pinjaman kenapa aku nak bagi pulak?"
  4. PAYMENT BEHAVIOUR (F)
    • Bayaran yang anda lakukan setiap bulan untuk tempoh setahun
    • Sama ada pernah miss, tepat bayar, atau tak pernah bayar
    • If ada miss contohnya 1 bulan, so kat situ nanti keluar la "1"
    • If ada miss 2 bulan akan keluar "2"
    • If banyar cantik akan keluar "0". maknanya tak pernah ada miss.
    • Kat sini banyak orang sangkut dan di reject loan dia.
    • 1111111111111111
    • 2222222222222222
    • 3333333333333333
    • contoh seperti ini

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PERKARA PENTING YANG PERLU ANDA TAU MENGENAI CCRIS SEBELUM APPLY LOAN.


PAYMENT BEHAVIOUR @ ATTITUDE

Disebabkan PAYMENT BEHAVIOUR ramai yang sangkut saya akan ceritakan serba sikit mengenai perkara ini.

1. Sekiranya disitu tercatat "0" sepanjang tahun, Bank akan teruskan process loan anda untuk menilai aspek lain.  ( 000000000000)

2. Sekiranya tercatat "1" sepanjang tahun or ada miss sikit-sikit, Bank still akan process kerana akan dianggap sebagai slow payment dan mungkin kerana gaji anda terlepas dari due date loan. (1111111111 atau 110111000000)

3. Sekiranya tercatat "2", Bank akan kira berapa bulan anda miss. If sepanjang tahun, tak payah apply loan la. Confirm direject. If 2 bulan saja miss, ada Bank yang akan consider dan still process loan (000000220000). If 3 bulan (000202020000) selalunya Bank akan reject.

4. Sekiranya tercatat "3" sepanjang tahun or sekali je pon, Bank akan reject kecuali anda dapat provide reason yang kukuh kenapa loan anda tertunggak 3 bulan.

5. Sekiranya anda tidak pernah buat loan, CCRIS anda tiada rekod. Perkataan famous di antara banker dan salesman ialah "CCRIS Kosong". Customer yang CCRIS kosong bank selalunya bank akan minta guarantor tapi still bank akan process loan dan check other aspects yang boleh digunakan untuk memperkuatkan sesuatu permohonan loan itu.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
OUTSTANDING BALANCE

1. Part ni bank akan kira commitment monthly anda plus commitment monthly baru anda. Kalau lebih dari guideline dorang akan minta tambah guarantor untuk kurangkan commitment.

2. Selalunya commitment yang still boleh consider dalam 70%. Jumlah commitment yang baik adalah dalam jumlah 40% - 60%.

3. Salah satu jalan untuk kurangkan commitment adalah tambahkan deposit dan kurangkan jumlah pinjaman baru. Trade in kereta lama anda juga boleh kurangkan commitment.

4.  Kalau tak mahu kurangkan commitment anda kena tambah pendapatan anda. Contohnya tambah fixed deposit, rumah sewa, business, tabung haji, dan lain-lain. Lain bank lain cara penambahan pendapatan.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Selain perkara yang dah kita discuss, CCRIS juga digunakan untuk check details kita contohnya alamat yang kita beri semasa interview sama tak dengan alamat dalam CCRIS.Tarikh kita start buat loan. If pernah buat loan lama dah contohnya 10 tahun ke dan bayar cantik, lagi senang nak lepas loan. Setakat ni itu sajalah secara ringkas yang dapat saya bagi tau. Kalau nak tau lebih lanjut google le.  Kalau ada apa-apa persoalan yang tak paham, boleh comment atau PM saya. Kalau NAK BELI KERETA BARU CEPAT-CEPAT PM saya.


APAKAH LANGKAH YANG ANDA BOLEH AMBIL SEKARANG UNTUK MEMBELI KERETA PERODUA BARU?

1. Untuk memudahkan anda, saya telah menyediakan saringan-saringan quiz untuk anda mengenal pasti status case anda. Dengan mengetahui kedudukan anda sekarang, anda dapat membetulkan dan memudahkan loan anda untuk di approve oleh pihak bank.Anda hanya perlu klik di tajuk di bawah. Check it out!

a) Semakan bulanan kereta
b) Semakan pengiraan gaji
c) Semakan Debt Service Ratio dan Net Disposable Income
d) Kuiz Pekerja Swasta
e) Kuiz Pekerja Kerajaan
f) Kuiz Skim Graduan
g) Kuiz Syarikat Enterprise


Boleh contact assistant saya En Saddam untuk menyemak kelayakan loan kereta anda. Klik link ini https://wa.me/601169715939

Untuk maklumat lanjut boleh ke website baru saya https://www.ispeedautomotive.com
p/s: Semak secara turutan untuk mendapatkan keputusan yang tepat!

Thank You

Author
-AA-






Comments

  1. Assalamualaikum encik, tempohari loan saya di reject atas alasan ccris tak cantik (seller beritahu),kata seller banyak bulan saya tak bayar, sedangkan yang dalam rekod saya, hanya sekali sahja saya terlambat bayar dalam 2 hari, yang lain semua on time. apabila saya minta penjelasan seller diamkan diri. hampir 3 bulan saya tunggu jawapan dari bank baru tahu tak berjaya. adakah ia normal walaupn masa bank dah kol 2 kali dia beritahu 90% dah lulus.

    saya ada loan kereta lama, yang mana pakck saya yang sambung bayar jadi buat masa ni loan tanggungan bulanan saya hanyalah PTPTN dan MARA sahaja.cuma loan kereta lama masih under nama saya, berbaki lagi 10 ribu. gaji bersiah dalam 1900, takde peluang lagi ke untuk saya dapatkan pinjaman bank?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi nombor tel awak..kita whatapps

      Delete
    2. bagi nombor tel awak..kita whatapps

      Delete
    3. 01111312035..secepat mungkin please..banyak nak tanya ni

      Delete
  2. nama sya dh ccris di sebabkan cara pembayaran PTPTN sya tidak mengikut standard bayaran. Saya bayar PTPTN sya mengikut taraf kemampuan saya dan gaji yg saya dapat. Bila saya nk beli kereta baru, bank bagitau pada saya yg nama saya dh Ccris di sebabkan PTPTN saya.

    ReplyDelete
  3. Nama saya dh ccris sedangkan bukan saya yg buat pinjaman perumahan, ni gara2 saya nak tolong kawan (2nd name dlm loan agreement) sekarang sy nak beli kereta tapi tak approve gara2 ccris...tuan ada cara boleh bantu sy?

    ReplyDelete
  4. hi..high commintment mcm saya lepas ke buat personal loan..gaji basic 3k with 2k housing loan..others tiada..ptptn baru selesai bayar semua, 10hb dec ni baru keluar surat pelepasan hutang..any idea?thanks

    ReplyDelete
  5. kalo dlm.mse 3 bulan payment 0 loan bole lulus x.. sblm2 kt blkng 1 dan 2 start bln 12, 01,.2 paymnt 0

    ReplyDelete
  6. nama saya ccris hanya sebab xbayar kredit kad replacement rm25..xbayar pun sebab xtahu replacement kne byr.tp sblm tahu kne ccris dah byr hutang lbh dri ape yg ptt sy byr. tp nk buat loan transport compny still xlps. blh bantu sy? 0172438922

    ReplyDelete
  7. nama saya ccris hanya sebab xbayar kredit kad replacement rm25..xbayar pun sebab xtahu replacement kne byr.tp sblm tahu kne ccris dah byr hutang lbh dri ape yg ptt sy byr. tp nk buat loan transport compny still xlps. blh bantu sy? 0172438922

    ReplyDelete
  8. Assalammualaikum tuan saya ingin membeli kereta lain tetapi ccris saya maintain 1 bulan..kereta lama saya, saya nak track in n baki hutang kereta lama saya balance rm 900..klu saya nak bt loan kenderaan agaknya bank boleh conseider x pinjaman kenderaan saya

    ReplyDelete
  9. Saya pun ada masalah yang sama seperti zee zaitun

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum my husband ccris sbb ptptn xbyr ikut standard dia. Kmi nk ambik kereta blh Bantu? 0136725458

    ReplyDelete

Post a comment

JEMPUT KE WEBSITE RASMI SAYA UNTUK MAKLUMAT UPDATED.


https://www.ispeedautomotive.com


Salam dan selamat sejahtera.


Terlebih dahulu saya memperkenalkan diri saya. Saya Azeri Azaman dan merupakan Professional Sales Consultant di KJB AUTO SDN BHD (PERODUA).


Apa beza saya dengan Sales Advisor di luar sana?


1. Pinjaman kenderaan


Kepakaran saya ialah di bahagian pinjaman kereta kerana sebelum ini saya berkhidmat di bank sebagai senior officer. Saya sudah menerima beribu-ribu kes untuk di proses sepanjang perkhidmatan saya. Ada beza di antara orang yang mengaku pakar dan orang yang hari-hari proses loan. Diharapkan pengetahuan saya serba sikit di bahagian pinjaman kereta ini akan melancarkan dan memudahkan loan anda.


2. Networking


Saya ada hubungan yang baik dengan banker-banker lain sebabnya semua tu kawan-kawan saya. Saya juga mempunyai hubungan yang baik dengan dealer-dealer model kereta lain di kawasan lembah klang dan selangor.


3. Pembelian kereta secara online


Saya ada reputasi yang baik di dalam penjualan kereta secara atas talian ataupun online dan perkhidmatan online saya dipercayai sejak tahun 2013 lagi.


4. Free Professional Consultant


Saya boleh memberikan nasihat bagaimana untuk memperbaiki dan menyelesaikan masalah anda. Saya juga bersedia memberi tunjuk ajar persediaan sebelum dan semasa anda membeli kereta.


5. Free Gift


Bagi saya, urusan loan itu lebih penting. Jika lulus, free gift yang berbaloi akan diberikan kepada anda. Saya ada buat pakej-pakej menarik untuk pelanggan saya termasuklah 31 Free Gift! Wow!


6. Tiada booking fee, advance fee


Tiada cas di kenakan jika sekadar hendak mencuba masuk loan. Selepas loan lulus dan untuk booking kereta sahaja booking fee akan di cas.


7. Perkhidmatan seluruh Malaysia


Kalau ada dari negeri lain selain Selangor dan Kuala Lumpur yang berminat untuk mendapatkan khidmat saya, tiada halangan. Kereta akan dihantar ke rumah anda. Cuma bank yang boleh masuk loan sedikit terhad.



Boleh contact assistant saya En Saddam untuk menyemak kelayakan loan kereta anda. Klik link ini https://wa.me/601169715939

Untuk maklumat lanjut boleh ke website baru saya https://www.ispeedautomotive.com

Jika anda sudah bersedia, klik Begin Your Purchasing Journey di side bar menu!

Sebahagian client En Azeri

Sebahagian client En Azeri
Klik gambar untuk membaca review

Apa yang spesial dan apa yang anda dapat apabila melakukan pembelian kereta Perodua dengan En Azeri?


Servis Semasa Proses Jualan Perodua

1. Konsultansi mengenai pinjaman kewangan dari sudut kaca mata bank.

2. Konsultansi mengenai kereta Perodua Pilihan anda.

3. Quotation khas berdasarkan case anda.

4. Track & Trace V1 untuk mengetahui status pinjaman di bank dan proses-proses pemilikin kereta Perodua baru anda.

5. Boleh berhubung terus dengan rakan-rakan saya di bank.


Servis Selepas Proses Jualan Perodua

1. Free Gift dan Cabutan Bertuah

2. Penghantaran kereta hingga ke pintu rumah anda (Semenanjung sahaja)

3. Renewal Insurance dan Roadtax

4. Booking untuk servis kereta anda

5. Towing Kuala Lumpur dan Selangor ke Pusat Body & Paint Perodua KJB Auto Sdn Bhd

6. Bantuan mengurus status kereta kemalangan di pusat Body & Paint

7. Konsultansi untuk pembelian kenderaan seterusnya.


Anda tidak tahu bagaimana hendak melakukan pinjaman dengan bank? Let the professional handle it for you!


Silakan klik pada side bar menu di bahagian kiri atas untuk melihat keseluruhan kandungan website.

Sila klik pada Home untuk kembali ke halaman utama dan melihat kembali side bar menu.

SILA KE WEBSITE RASMI SAYA

https://www.ispeedautomotive.com

Boleh contact assistant saya En Saddam untuk menyemak kelayakan loan kereta anda. Klik link ini https://wa.me/601169715939

Untuk maklumat lanjut boleh ke website baru saya https://www.ispeedautomotive.com