Apa maksud full loan atau pinjaman penuh kereta yang selalu sales advisor iklankan?





CERITA FULL LOAN KERETA BARU PERODUA 

Full loan sana, full loan sini, zero deposit. Apa tu?

Boleh dapat ke? Soalan yang sering ditanya kepada sales advisor.

Biar saya terangkan serba sikit mengenai perkara ni. Bank tak benarkan full loan untuk pinjaman kereta. Macam mana pun mesti ada downpayment atleast 10% dari purchase price. So macam mana nak buat?

Sales Advisor akan mark up harga kereta tersebut. Untuk cover 10% tu tapi semua ni berlaku atas paper je so that Bank puas hati customer ada 10% downpayment dan customer pun puas hati sebab dapat pinjaman penuh untuk beli kereta Perodua atau kereta idaman lain.

Ada 2 jenis mark up iaitu mark up accesories dan mark up model.

Calculation untuk mark up accesories macam ni. Contoh Axia Std G Auto.

On the road price : RM36,900

Accesories + GST : RM3,700 + RM222 = RM3,922

Total: RM40,822 (Mark up Purchase Price)

So downpayment 10% plus minus= RM3,922

Loan = RM36,900 (Actual purchase price)


Calculation untuk mark up model. Contoh Axia Std G Auto.

Kita guna harga Axia Advance.

On the road : RM42,900.01

Downpayment: RM6,000.01

Loan: RM36,900


So macam ni lah cara untuk dapatkan pinjaman penuh. Ada 2 jenis bank je yang tak payah nak buat mark up ni semua and boleh tulis exact amount as purchase price kereta tu. Nak tau kena la tanya saya. hehehe

Kebaikan buat macam ni ialah anda dapat pinjaman penuh dari bank. Jadi tiada downpayment yang perlu dibayar pada dealer. Keburukannya ialah insurance anda bertambah sebab cover harga tinggi lagi dari purchase price asal.

Semua ni berlaku atas kertas. Tips yang saya nak bagi ialah semasa processing officer interview, janganlah pergi cakap nak buat full loan. Macam tu mesti kena reduce loan. So berhati-hati ye. Tak ada istilah full loan pun sebenarnya.


APAKAH LANGKAH YANG ANDA BOLEH AMBIL SEKARANG UNTUK MEMBELI KERETA PERODUA BARU?

1. Untuk memudahkan anda, saya telah menyediakan saringan-saringan quiz untuk anda mengenal pasti status case anda. Dengan mengetahui kedudukan anda sekarang, anda dapat membetulkan dan memudahkan loan anda untuk di approve oleh pihak bank.Anda hanya perlu klik di tajuk di bawah. Check it out!

a) Semakan bulanan kereta
b) Semakan pengiraan gaji
c) Semakan Debt Service Ratio dan Net Disposable Income
d) Kuiz Pekerja Swasta
e) Kuiz Pekerja Kerajaan
f) Kuiz Skim Graduan

p/s: Semak secara turutan untuk mendapatkan keputusan yang tepat!

p/s: Jangan lupa like page saya dan share ye :)

Author,
AA

Comments

  1. Nak tnye. Die ckp cmni..Kalau full loan credit je buat, Kalau bank Muka kena 5k...pstu sye tnye la bulan2 berapa?die ckp 450 untk 4 thun....lpas tu kt akhir conversation tu die ckp 550 untk 5 thun...sye tnye la"knpe jdi lain plak harge bos?"
    Die ckp" Full loan bro,450 ialah u bayar deposit 5k"mntk admin bgi penjelasan

    ReplyDelete
  2. Saya nak tau.. suami dah dapat sms dari public bank cakap loan dah approve.. lepas tu baru SA ckp kena ada guarantor. Sebelum submit loan dia tak cakap pulak. Mcm En Azeri ckp tiada istilah full loan pun. Saya tak tau pun sblm ni. Ikutkan gaji suami mmg lepas utk byr bulanan Rm800+ bulanan. Cuma masalah sikit, mana nak cari guarantor dlm masa singkat. Memang wajib ka syarat guarantor tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada sesetengah bank, mcm public bank akan approved tapi ada stated condition dalam approval letter tu "with gtor". Mungkin scoring puan xlepas kalau nak amek pakai 1 nama je. Syarat tu jadi wajib kalau kat approval letter tu ada tulis.

      Delete
  3. Saya ingin tahu lanjut mengenai pembeli yang namanya telah blacklist tapi ingin beli kereta. bagaimana caranya prosedur membeli kereta tersebut.

    ReplyDelete

Post a comment

JEMPUT KE WEBSITE RASMI SAYA UNTUK MAKLUMAT UPDATED.


https://www.ispeedautomotive.com


Salam dan selamat sejahtera.


Terlebih dahulu saya memperkenalkan diri saya. Saya Azeri Azaman dan merupakan Professional Sales Consultant di KJB AUTO SDN BHD (PERODUA).


Apa beza saya dengan Sales Advisor di luar sana?


1. Pinjaman kenderaan


Kepakaran saya ialah di bahagian pinjaman kereta kerana sebelum ini saya berkhidmat di bank sebagai senior officer. Saya sudah menerima beribu-ribu kes untuk di proses sepanjang perkhidmatan saya. Ada beza di antara orang yang mengaku pakar dan orang yang hari-hari proses loan. Diharapkan pengetahuan saya serba sikit di bahagian pinjaman kereta ini akan melancarkan dan memudahkan loan anda.


2. Networking


Saya ada hubungan yang baik dengan banker-banker lain sebabnya semua tu kawan-kawan saya. Saya juga mempunyai hubungan yang baik dengan dealer-dealer model kereta lain di kawasan lembah klang dan selangor.


3. Pembelian kereta secara online


Saya ada reputasi yang baik di dalam penjualan kereta secara atas talian ataupun online dan perkhidmatan online saya dipercayai sejak tahun 2013 lagi.


4. Free Professional Consultant


Saya boleh memberikan nasihat bagaimana untuk memperbaiki dan menyelesaikan masalah anda. Saya juga bersedia memberi tunjuk ajar persediaan sebelum dan semasa anda membeli kereta.


5. Free Gift


Bagi saya, urusan loan itu lebih penting. Jika lulus, free gift yang berbaloi akan diberikan kepada anda. Saya ada buat pakej-pakej menarik untuk pelanggan saya termasuklah 31 Free Gift! Wow!


6. Tiada booking fee, advance fee


Tiada cas di kenakan jika sekadar hendak mencuba masuk loan. Selepas loan lulus dan untuk booking kereta sahaja booking fee akan di cas.


7. Perkhidmatan seluruh Malaysia


Kalau ada dari negeri lain selain Selangor dan Kuala Lumpur yang berminat untuk mendapatkan khidmat saya, tiada halangan. Kereta akan dihantar ke rumah anda. Cuma bank yang boleh masuk loan sedikit terhad.



Phone number: 011 3908 0919


Email: azeriazaman@gmail.com


Jika anda sudah bersedia, klik Begin Your Purchasing Journey di side bar menu!

Sebahagian client En Azeri

Sebahagian client En Azeri
Klik gambar untuk membaca review

Apa yang spesial dan apa yang anda dapat apabila melakukan pembelian kereta Perodua dengan En Azeri?


Servis Semasa Proses Jualan Perodua

1. Konsultansi mengenai pinjaman kewangan dari sudut kaca mata bank.

2. Konsultansi mengenai kereta Perodua Pilihan anda.

3. Quotation khas berdasarkan case anda.

4. Track & Trace V1 untuk mengetahui status pinjaman di bank dan proses-proses pemilikin kereta Perodua baru anda.

5. Boleh berhubung terus dengan rakan-rakan saya di bank.


Servis Selepas Proses Jualan Perodua

1. Free Gift dan Cabutan Bertuah

2. Penghantaran kereta hingga ke pintu rumah anda (Semenanjung sahaja)

3. Renewal Insurance dan Roadtax

4. Booking untuk servis kereta anda

5. Towing Kuala Lumpur dan Selangor ke Pusat Body & Paint Perodua KJB Auto Sdn Bhd

6. Bantuan mengurus status kereta kemalangan di pusat Body & Paint

7. Konsultansi untuk pembelian kenderaan seterusnya.


Anda tidak tahu bagaimana hendak melakukan pinjaman dengan bank? Let the professional handle it for you!


Silakan klik pada side bar menu di bahagian kiri atas untuk melihat keseluruhan kandungan website.

Sila klik pada Home untuk kembali ke halaman utama dan melihat kembali side bar menu.

SILA KE WEBSITE RASMI SAYA

https://www.ispeedautomotive.com